Hoe weet je of een therapeut goed is?

Een bijzonder beroep

Een therapeut heeft veel moeite moeten doen om het beroep uit te mogen oefenen. Het is een bijzonder beroep, de enige vorm van zorg waarin de behandelaar en de cliënt een beetje dezelfde zijn. Waar een huisarts pillen en verband heeft en een chirurg allemaal monitoren en apparaten heeft een therapeut Jou, ervaring en opleiding. Meer niet.

Daarbij zijn de klachten en vragen vaak kwetsbaar en intiem. Je moet als therapeut daarom echt goed geschoold zijn. Kijk naar de opleidingen, vraag er naar, vraag naar aanvullende opleidingen of cursussen. Je merkt snel genoeg of het in orde is allemaal.

Kijk naar de beroepsvereniging

Overigens, makkelijker is het om te kijken of de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dan is de kwaliteit gegarandeerd; en het is voor jou best lastig om te zien of die opleiding goed is of juist niet.

De beroepsvereniging neemt alle twijfel weg. Om bij zo’n vereniging aangesloten te mogen zijn, heeft de therapeut zich moeten bewijzen in opleiding, begeleiding en overleg.

Spreekt de therapeut je persoonlijk aan?

Zoals ik al zei: een behandeling is bijzonder, onze samenwerking is bijzonder. Aan de ene kant heeft de therapeut ervaring en kennis en aan de andere kant is hij of zij afhankelijk van de samenwerking met de cliënt. Jij doet het werk, jij vindt de oplossingen en jij moet het allemaal in de praktijk brengen. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaars taal spreken. Ik ben getraind om heel dicht bij jouw manier van denken en doen te kunnen komen, maar een deel is ook gewoon ‘de klik’: passen we als mens bij elkaar? Kijk dus ook altijd of de toon je aanspreekt.

Contact

Contact met een van onze therapeuten of psychologen? Bel met ons secretariaat op 085-4014720. Onze medewerkers zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen aan de hand van jouw klachten de juiste therapie vinden. Wij kunnen ook een afspraak inplannen bij een therapeut of psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt Advies is altijd persoonlijk en vrijblijvend en er is geen wachtlijst.